0850 466 14 25

Vitamin C

Vitamin C

Askorbik asit olarak da bilinen C Vitamini, bazı gıdalarda doğal olarak bulunan veya sentetik olarak üretilebilen, suda çözünür bir vitamindir. İnsanlar C vitaminini sentezleyememektedir, bu yüzden günlük beslenme diyetinde mutlaka bulunması gerekir.

C Vitamini Faydaları

C vitamini, kollajen, L-karnitin ve bazı nörotransmiterlerin biyosentezi için gereklidir. Protein metabolizmasında rol oynar. Önemli bir fizyolojik antioksidandır ve alfa-tokoferol (E vitamini) de dahil vücuttaki diğer antioksidanları yeniden ürettiği gözlemlenmiştir. Biyosentetik ve antioksidan işlevlerine ek olarak, bağışıklık fonksiyonunda önemli rol oynar ve bitki bazlı gıdalardaki demirin emilimini geliştirir. Askorbik asit suda çözündüğü ve ısıyla yıkıma uğradığı için, yiyeceklerdeki C vitamini içeriği uzun süre depolama veya pişirme sonrası azalabilir. Bu nedenle meyve ve sebzelerin taze ve çiğ olarak tüketilmesi daha yararlıdır.

C Vitamini İçeren Besinler

C vitaminin zengin olduğu kaynaklar arasında meyve ve sebzeler yer alır. Turunçgiller, domates, domates suyu, patates, kırmızı ve yeşil biber, kivi, brokoli, çilek, brüksel lahanası ve kavun vb. buna örnek gösterilir.

C Vitamini Eksikliği ve Fazlalığı

Vücuttaki C vitamini eksikliği, diyette yeterli miktarda C vitamini bulunmamasından kaynaklanır. C vitamini kolajen oluşumunda görev aldığı için, eksikliği vücutta yeni kolajen üretilemeyeceği anlamına gelir. Bu durum çeşitli dokuların bozulmaya başlamasına neden olur ve vücudun sağlığı ve onarımı etkilenir. 3 ay veya daha uzun süre C vitamini eksikliği de, iskorbüt hastalığına yol açabilir. C vitamini eksikliğinin ilk belirtileri yorgunluk, halsizlik, kas ve eklem ağrıları, kolay morarma ve ciltte küçük, kırmızı-mavi morluklar gibi görünen lekelerdir. Diğer semptomlar kuru cilt, saç kırılması, diş etlerinin şişmesi ve solması, diş etlerinde ani ve beklenmedik kanama, burun kanamaları, yaraların kötü iyileşmesi, enfeksiyonlarla mücadelede sorunlar, eklemlerde kanama, kemiklerde değişiklikler, diş kaybı ve kilo kaybı olarak görülebilir. Çok fazla tüketilmesi sindirim sıkıntısı ve böbrek taşlarına neden olabileceği gibi genellikle suda çözündüğü için fazlası idrar yoluyla vücuttan atılır

 

Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
Kategoriler
Sektörden Haberler
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.