Doğada bulunan şifalı bitkiler, son yıllarda hem ülkemizde hem de dünya genelinde popülerleşmiş ve bu sayede alternatif tıbba olan ilgi artmıştır. Bu şifa kaynağı bitkilerden bir tanesi de kuşburnudur. Tazesiyle, kurusuyla, çayıyla ve hatta marmelatıyla her mevsim yaygın olarak tüketilen kuşburnu, sağlık açısından çok önemli faydaları da beraberinde getirir. Besin değeri oldukça yüksek olan kuşburnu vitamin ve mineraller açısından çok zengindir. Bununla birlikte vücudun birçok hastalığa karşı korunmasında etkili olan bitkisel bileşenler içerir. Her anlamda yararlı bir bitki olan kuşburnu, beslenme planlarında mutlaka yer alması gereken doğal besinler arasındadır.
Kuşburnu, gülgiller familyasına ait ve yabani gül olarak da adlandırılan bir bitkinin meyveleridir. Bitkinin boyu 1-3 metre aralığında değişir, dalları ve gövdesinde ise tıpkı gülde olduğu gibi dikenler bulunur. Meyvelerini Eylül ve Ekim aylarında verir. Bu meyveler küçük boyutlu ve yuvarlaktır, kırmızı ve turuncu arası bir renge sahiptir. Kuşburnu bitkisinin anavatanı Türkiye’dir. Fakat sağlığa olan yararları ve lezzeti sayesinde dünya geneline yayılmış, pek çok kültür tarafından sevilmiş ve benimsenmiştir. Ülkemizde bazı yörelerde geleneksel ürünler arasında yer alan kuşburnu marmelatı, yoğun şekilde kuşburnu içerir ve özellikle şeker katılmamış hali ile sağlık açısından oldukça faydalıdır.
Kuşburnu, sağlık üzerindeki faydaları saymakla bitmeyen bir besindir. Yüksek oranda antioksidan içeren, vitamin ve mineral içeriği oldukça yüksek olan ve aynı zamanda oldukça da lezzetli olan bu meyve çoğu kişi tarafından sevilerek tüketilir.
Mükemmel bir Antioksidandır
Kuşburnu; C vitamini yarışında limon, mandalina ve portakalı geçerek birincilik için ipi göğüsleyebilir. Öyle ki limonun 60 katı kadar C vitamini içerir. Güçlü bir antioksidan olan kuşburnunun faydaları da yapılan araştırmalarla ispatlanmıştır.